Välkommen !

Detta är början på mina tankar om poliken.
Det kanske inte hänger ihop allt än, det får ni ha överseende med.
Det som fått mig att börja skriva och ironisera är de nya sjukförsäkringsreglerna och den orimliga förföljelse av alla sjuka.
Min önskan är att vi kan skapa ett bättre samhälle.
_____________________________________________________________________________________________________

Vem är "Marknaden"?

Är "Marknaden" Du och Jag ?, Samhället ?
Det borde det vara ! Om det vore som ekonomiska läroböcker säger.

Men hur ser vi vad "Marknaden" tycker ?
Jo, genom att aktien går upp eller ner. Hur går aktien upp eller ner ? Jo, genom att börshandlare köper eller säljer ! Varför ska dom få påverka våra liv ? De påverkar marknaden varje sekund genom att tjäna pengar på att köpa och sälja aktier för egen vinning. De lyssnar på minsta lilla skvaller och agerar efter det, är det den kortsiktiga planering som hela samhället ska vila på ? För att börsmäklarna ska tjäna milliarder och få vanliga människor och tom hela länder att gå bankrutt.

Det tycker inte jag. Därför borde vi förbjuda denna möjlighet att tjäna pengar på pengar, genom att understödja den verksamhet som är grunden, dvs man startar ett bolag för att tillverka en produkt eller tillhandahålla en tjänst. I denna verksamhet kan andra investera, dvs köpa aktier, därför att de tror på verksamheten , dvs att det kommer att bli vinst. Som tack för detta får de en utdelning på sin aktie.
MEN för att det ska bli långsiktikt tänkande måste man investera sina pengar i minst 5 år.
(Inte 3 minuter som nu) Dessutom blir det bara utdelning om företaget går bra och som en följd av detta stiger aktien på börsen. ( Nu kan ju ett företag gå jättebra men aktien dalar på börsen- det är mot allt sunt förnuft)
Så man kan införa en reavinstskatt om man säljer sina aktier innan man innehaft en aktie i 5 år. Efter de 5 åren kan man sälja utan reavinstskatt.

2 kommentarer:

 1. Å andra sidan, då har vi ju kapitalism lik förbannat.

  Att starta ett bolag är egentligen inget annat än att skapa en organisation. Och en organisation krävs om en något mer komplicerad verksamhet ska sättas igång än att bara slå i en spik. Men det behövs inget bolag.

  Fjutten mer komplicerat än att slå i en spik, det är att inom en familj diska. Det kräver nämligen organisation. Vem ska köpa diskmedel, diskborste och disktrasa och vem ska diska och torka? Och den viktigaste frågan är, vem ska satsa pengar i verksamheten, frugan, gubben eller familjen?

  Ska frugan göra det? Ska hon ha avkastning i så fall på sina satsade 29:90? Och om gubben diskar, ska han då ha betalt för det?

  Jag undrar om den familj finns, där det går till så.

  När det gäller större projekt krävs större ekonomiska satsningar, men det är bara i ett kapitalistiskt samhälle där det behövs kapital. Det behövs någon form av registrering av kostnader för det uppbyggnadsarbete som krävs för att komma igång med verksamheten, men det behövs inte pengar och det behövs absolut inte kapital, annat än om samhället är kapitalistiskt, ty endast i ett kapitalistiskt samhälle krävs att någon kan sko sig på att satsa något - sitt privata kapital.

  Teoretisk skulle man kunna låta staten rita ned på ett papper hur mycket som behövdes för att få lokalen iordningsställd, maskiner installerade, råvarorna levererade och en logistik skapad för att komma igång med produktionen. Men det krävs inte att någon skor sig på det. Det krävs inte ens att man betalar tillbaka sina kostnader för att komma igång. Inte om produktionen äger rum enbart för att samhället har behov av produktionen.

  Det blir som att diska, men i större skala där familjen byts ut mot samhället och där detta samhälle bygger på gemenskap, på samma sätt som att familjen gör det.

  Oh, milde tid som jag propagerar! Sådant är ju, ve och fasa, KOMMUNISM! Det är DIKTATUR! Och den djävla kommunismen och diktaturen har vi alltså att stå ut med i vartenda svenskt hem!

  Hoppas dessa rader väcker tankar!

  Kram!
  /Skvitt

  SvaraRadera
 2. Åh, Skvitt, vad du är härlig !
  Jag gillar när man ställer allt på ända.
  Visa hur fast folk är i sina tankemönster.
  Jag skulle gärna ha din kommunism i hela samhället.
  Tills dess får det inte gå till hur som helst överallt...

  Kram, Sussi
  Tack för din kommentar

  SvaraRadera